Sunday, May 19, 2013

prejudis.

kalau tugasnya menyampaikan ilmu.
maka harus kenapa dia dikutuk?
apa ilmu kau lebih luas drp pihak yang menyampaikan ilmu itu?
sedang sudah dinyatakan pendiriannya yang beliau tidak berpihak kepada mana2.hanya berpihak pada yang benar dan menegur mana yang salah.

apakah itu salah di mata kamu?

kalau itu yang diungkap
maka kenapa terlalu prejudis wahai teman?
sayangnya,kau terlalu mudah menilai tanpa melihat.



Friday, May 17, 2013

only in PASUM



ini PASUM version 2012/2013. I don't know maybe something have change throughout the year but, this is what I know based on my 1 year there. sebab basically I'm the last batch yang takde interview untuk masuk pasum.

pasum. bukan hanya gah pada nama. bahkan gah juga dengan syllabus advancenye. haha

1. what will you learn there? overall 9 paper okay guys. nasihat berguna, jangan compare dengan palam and matrik kalau dah nekad nak masuk PASUM k. sebab nanti kau sakit hati sendiri . hahaha

SEM 1 :

 # Physics 1
 # Physics 2
 # Chemistry 1
 # Chemistry 2
 # Algebra
 # Calculus
 # Vector
 # Sains Komputer (fizikal , kalau hayat Bio)
 # English

SEM 2 :

 # Physics 1
 # Physics 2
 # Chemistry 1
 # Chemistry 2
 # Engineering Maths
 # Statistic
 # Algebra & Calculus
 # Sains Komputer
 # English


2.Mid sem exam kat pasum objective je.hitamkan kat omr.no essay.no subjective question.kira advantage jgk la kot.final baru soalan essay.exam hall UM best k.

3.lab chemist individual.no grouping unless you are ask to do so.apparatus setakat test tube beaker tiap org ade sendiri punya tak kongsi .jotter for sure kena hantar bile dah selesai lab.

4.cuti mid sem hanya seminggu before mid sem exam.tue kira mcm study week korang la..and yes,     before final exam drg bgi stdy week seminggu.

5.jgn nk terkejut sgt kalau kau rasa advance ohoii syllabus kat PASUM nie..its ok. benda yang kau belajar banyak2 awal2 tue berguna je bila kau further degree nanti. don't be shock bila turn kau masuk degree kau jumpa benda yang sama apa yang kau belajar time kat pasum dulu.it just like doing a revision time tue org lain merangkak nak faham kau mungkin boleh buat riak. hahaha.

6.hari2 lecture start pkl 8..plg lmbt pun start pkl 9 la,.

7. groupmate for tutorial session adalah muka2 yang sama. dan kau akan hadap muka2 yang sama tue jela sepanjang tutorial setahun kat situ.

8.cuti korang sikit je.so,jgn jealous kalau kau tgok budak palam cuti pnjg2. Pasum nie gigih biasanya. haha

9. budak PASUM stay kat kolej 12.

10. hanya baju kurung untuk perempuan dan kemeja for guys is allowed time lecture.

kalau nak cerita the whole experience sepanjang kat PASUM dulu mungkin panjang berjela. tapi satu je, I have been there I know how things work. satu je nak pesan, bila you have to decide untuk pilih either pasum or else, you better think wise.search on how difference matrik @ palam and pasum are. so you will got no regret when you enter pasum.

because I have been in the situation where I don't even know sama ada nak go for matrik selangor or pasum.time tue nampak pasum macam gah sikit so I rather choose pasum than matrik. sebab time tue tak nampak lagi cabaran yang bakal dihadap. taktaw how difference things are kalau nak compare those two.

If you think you are hardworking enough. if you can manage your time wisely. then go for pasum.
if you can work under pressure then no doubt, pasum syllabus ain't a problem for you

everything have their own pros and cons. it just how does we manage the cons is all that matters.

am wishing you all the best for your future undertaking readers.
your future. your choice.
think wise and go for it.


ex-PASUMIAN.

insan pendidik :-)

Semalam hari guru.

Maka.harusnya ucapan terima kasih yg perlu ak dahulukan buat tiap insan yang pernah menjadi pendidik kpd diri ini yg kian membesar.mematangkan diri menempuh alam remaja.

Sungguh anak didikmu ini tak pernah lupa jasa kalian insan pendidik.

Tidak kira siapa.terima kasih atas didikan berguna yg disematkan ke dlm diri ini.

TADIKA ASSUNTA
TADIKA IQRA'
SK JALAN SELANGOR 1
SR AGAMA MEDAN HARUN
SEKOLAH RAJA PEREMPUAN TAAYAH
MRSM KUBANG PASU
PUSAT ASASI SAINS UNIVERSITI MALAYA
UNIVERSITI SAINS MALAYSIA


Ya, ilmu itu luas.tak kira di mana.

Perjalanan diri ini masih jauh.

Belum tahu di mana terminal seterusnya.

Moga di mana ak nnt.

Kuat dlm menempuh cbrn itu perlu.

Happy teachers day ♥♥

Thursday, May 9, 2013

don't simply accuse.

adakalanya kau perlu byk membaca untuk menilai yang mana betul yang mana salah.

jgn terlalu dangkal dalam berfikir.
apa guna otak kalau tak guna?.sia2

klau tak tahu kebenarannya maka lebih baik diam.

it is just as simple as that.
is it that hard?

kita bukan tak belajar agama.
bukan ke dulu ustaz ustazah pernah kata kalau ragu2 tinggalkan.even dlm bab pemakanan pun.kalau kau syubhah maka lebih baik tinggalkan.

ape kau lupa?

jangan hanya tahu menyebar2 tanpa fakta yang nyata tanpa bukti yang sahih.
sedang kau tk berhak menuduh tanpa bukti.
kelak kau juga terpalit dosa menjadi penyebar fitnah.

apa kau lupa hukum menyebar fitnah?
perlu utk ak ingatkan?

konon nak memperjuangkan kebenaran.
apa kau tahu yang mana benar yang mana salah dengan hanya percaya sesuatu yang kau sendiri belum tahu kebenarannya?

jangan terlalu percaya membuta tuli.
kelak kau yang diperbodohkan.




Tuesday, May 7, 2013

payah.

Payah bila kau mudah lupa.
Payah bila medium internet jadi pusat menyebar fitnah.
Payah bila kau mudah percaya tanpa bukti yang terang dan nyata.
Payah bila kau terlalu taksub sampai buta melihat kebenaran.
Payah bila kau mengagungkan insan yang tk sepatutnya dijdikn idola.
Payah bila kau lebih percaya insan lain berbanding saudara sendiri.
Payah bila kau masih tak sedar yang kau sdh terang2 diperguna.

Bagaimana nk bersatu klau itu yg kau agungkan.
Malang sungguh kau masih tak sedar.
Jangan sampai apa yang kau ada tergadai baru kau sedar yg selama ini kau yg dipergunakan.
Jangan sudah terhantuk baru terngadah.

Alhamdulillah.kau masih ada masa untuk menilai yang mana permata yang mana kaca.